Už vyše roka bojuje slovenské gastro o prežitie, obmedzené možnosti fungovania reštaurácií, pohostinstiev či kaviarní sa podpísalo pod krach mnohých z nich. Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie korona vírusu je u nás na ústupe, klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných, a naopak pribúda počet zaočkovaného obyvateľstva. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis.

Podnikatelia v gastronómii stále nevedia, ako prežijú túto jar. Istú nádej predstavuje navýšenie pomoci pre cestovný ruch o 120 miliónov od ministerstva dopravy, lenže kým sa financie dostanú na ich účty, pre mnohých už bude neskoro. ,,Je nevyhnutné, aby vláda odškodnila podnikateľov postihnutých pandémiou, spomínané navýšenie pomoci pre gastro a cestovný ruch stačiť nebude. Rovnako už mali byť dávno pripravené nástroje, ktorými by sa opätovane naštartovala spotreba v gastre,“ uviedla Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Od októbra majú podnikatelia v gastre takmer znemožnené podnikanie a platný covid automat im tak skoro ,,vytúženú zelenú“ asi neukáže. Preto sa zástupcovia občianskej a podnikateľskej iniciatívy Pomoc pre gastro obrátili na Jána Mikasa, hlavného hygienika SR. ,,Keďže vláda SR sa pri uvoľňovaní opatrení opiera o názory odborníkov, žiadajú hlavného hygienika a pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR, aby upriamili pozornosť na gastro sektor a pripravili plán jeho návratu do ,,normálnejšieho“ života a čím skôr ho predstavili podnikateľom v gastre,“ povedala Magdaléna Koreny.

Dodala, že je nevyhnutné prehodnotiť covid automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a ,,zatvorí“ celé Slovensko. ,,S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený. Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ doplnil Ladislav Sekletár, signatár iniciatívy Pomoc pre gastro. Podľa neho podnikateľom chýbajú informácie o tom, kedy budú môcť otvoriť aspoň terasy podnikov a potrebujú sa pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania. Nie je možné otvoriť zo dňa na deň, a pri tom každý deň, kedy sú podniky zatvorené, prichádzajú o zisky a živobytie.