1.jún 2023, Bratislava

Aká je aktuálna situácia v gastre? Zachránila reštaurácie znížená DPH a zvýšená hodnota stravovacieho lístka? Bude nás mať v lete kto obsluhovať? O koľko viac si  zaplatíme za naše obľúbené jedlo, či nápoj a aký spôsob platby Slováci v reštauráciách uprednostňujú? Iniciatíva Pomoc pre gastro sa na to pýtala v prieskume „AKO SI UDRŽAŤ ZAMESTNANCA, ZÁKAZNÍKA AJ PREVÁDZKU“, ktorý realizovala koncom mája 2023 na vzorke 485 gastro zariadení na Slovensku.

Dôležité dáta z prieskumu:

  • Viac ako polovici reštaurácií najviac prekážajú zvýšené ceny vstupných komodít, nasledujú ceny energií a nájomného.
  • Až 9 z 10 reštaurácií priznalo, že má problém udržať si zamestnanca.
  • Až tretina reštaurácií musela zvýšiť ceny o viac ako 10 percent.
  • Priemerné „menučko“ na Slovensku dnes stojí od 5 do 7 Eur a 60 % reštaurácií ho stále dokáže ponúknuť do 7 eur.
  • Viac ako tretina reštaurácií považuje vplyv zavedenia finančného príspevku v roku 2021 za negatívny, ktorý mal za následok odliv zákazníkov mimo gastro sektora.

 

Takmer každá prevádzka dnes pociťuje vplyv nárastu cien, vyše 50 % oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené ceny vstupných komodít a surovín. Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až 9 z 10 reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného personálu. Je to obrovské číslo.

Menučko stále do 7 Eur

Stále obľúbené „menučko“ dokáže až 60 % gastroprevádzok ponúknuť v sume do 7 eur, pričom možno povedať, že na Slovensku sa priemerne cez obed najete od 5 do 7 Eur.

Pri platení však vyše 90 % Slovákov stále preferuje hotovosť alebo platobnú kartu pred elektronickými kartami alebo papierovými stravenkami.

Rastie používanie elektronických straveniek

Ak už však zákazníci využívajú stravenky, vo veľkej miere vzrástlo používanie tých elektronických. Reštaurácie uviedli, že podiel na tržbách pri elektronických stravenkách neustále rastie. Kriticky sa reštaurácie vyjadrili aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021. Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odliv zákazníkov a pokles tržieb.

Gastrosektor hodnotí situáciu na horšiu trojku

Oslovených prevádzok sme sa spýtali ako hodnotia aktuálnu náladu v gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti. Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45) – čo v školskom slovníku znamená dostatočný. “, uviedla Karmen Procházková, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre Gastro (Iniciatívu podporuje skoro 600 reštaurácií a gastro prevádzok, viac na adrese www.pomocpregastro.sk).

 

Kontakt pre médiá:

Karmen Procházková

+421 918 407 900