Napriek uvoľneniu opatrení podnikatelia upozorňujú na to, že zďaleka nie sú za vodou. Práve naopak, ešte nikdy neboli v takej zložitej ekonomickej situácii. Zdôrazňujú, že záchranné koleso im môžu hodiť predovšetkým zákazníci v interiéroch, plnohodnotné tržby a predvídateľné podmienky fungovania. Aj také sú zistenia prieskumu ,,V akej kondícii je gastro tesne po otvorení terás?“ iniciatívy Pomoc pre gastro na vzorke takmer 440 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok, ktorý realizovali koncom apríla.

Dôležité dáta z prieskumu:

  • Až 30 % podnikov svoje terasy neotvorilo
  • 70 % podnikateľov uvádza, že terasy ich biznis nerozbehnú
  • Kvôli obmedzeniam sa na väčšine terás usadí len do 10 hostí

 

Pred týždňom sa po vyše pol roku mohli usadiť hostia vo svojich obľúbených podnikoch. Ich majitelia a prevádzkari však mali iba dva dni na to, aby svoje reštaurácie, či kaviarne mohli otvoriť podľa podmienok určených hygienikmi. ,,Mali v podstate len víkend na to, aby svoje priestory pripravili tak, ako im určila vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa nášho prieskumu neotvorilo svoje terasy až 30 % podnikov. Máme spätnú väzbu, že neotvorili aj preto, lebo sa na to nestačili pripraviť či už z hľadiska zásobovania alebo aj personálneho zabezpečenia,“ povedala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 70 % podnikateľov vidí rozbehnutie svojho biznisu len prostredníctvom terás skepticky. ,,Sme vďační za každého zákazníka, ktorý k nám zavíta, ale terasy nám aj za štandardných okolností prinášali len 15 % tržieb. Finančne sme v koncoch, preto čakáme, kedy nám dovolia otvoriť interiéry a stále dúfame, že nás vláda odškodní alebo pripraví ďalšie nástroje podpory gastra,“ zdôraznil Roland Teoke, signatár iniciatívy Pomoc pre gastro.

Uvoľnenie opatrení podľa prieskumu nepomôže až 50 % prevádzkam, na terasách väčšina podnikov (48 %) dokáže pohostiť len do 10 zákazníkov.