Podnikateľom v gastre starosti neubúdajú. Po druhej vlne pandémie korony sa snažia splácať dlhy a hoci už môžu svoje služby ponúkať takmer bez obmedzení, sú stále v napätí ako prežijú nasledujúce mesiace. Zákazníci a hostia sa totiž do ich podnikov nevrátili v takom počte, ako by potrebovali. Aj také sú zistenia prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, do ktorého sa zapojilo takmer 600 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok, ktorý realizovali začiatkom júla.

Dôležité dáta z prieskumu:

  • Až 46 % podnikateľov avizuje menej hostí ako pred koronou
  • Takmer 90 % podnikateľov malo túto jar nižšie tržby ako vlani
  • Existencia 52 % podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu

Uprostred letnej sezóny je nálada v slovenskom gastre miestami na bode mrazu. Hoci sa pandemická situácia stabilizovala, sú podniky a reštaurácie, ktoré vo švíkoch ani zďaleka nepraskajú. ,,Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a lokality, kde zákazníci chýbajú (46 %), alebo sa vracajú len pozvoľna (30 %), čo naznačil aj náš prieskum. A ukazuje sa, že toto leto bude horšie ako to minulé, lebo sa necestovalo toľko mimo Slovenska, ako teraz. Dôsledkom toho domáci v podnikoch absentujú a turisti rovnako, hlavne kvôli  obmedzeniam na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú. Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili je však viacero,“ uviedla Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Gastro sa pomoci od štátu nedočkalo v takej miere, ako potrebovalo, uzavreté podniky sa pochopiteľne odzrkadlili aj na tržbách počas jari. Prieskum ukázal, že druhú vlna pandémie korona krízy neprežilo vyše 9 % prevádzok.

 Podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre pripravovanú unikátnu analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro, bol v roku 2020 v slovenskom gastre pokles tržieb nižší o 27 % oproti roku 2019.

Strašiak menom tretia vlna pandémie

Takmer všetci podnikatelia v gastre pred sebou tlačia nejaké dlhy, ktoré sa postupne usilujú vyrovnať. ,,Snažíme sa byť optimistickí, ale je to náročné. Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež dvíhajú ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu. To je asi problém číslo jeden. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro.

Obavy z tretej vlny pandémie narastajú, predstava ďalšieho lockdownu desí všetkých. ,,Naši signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú korona krízu sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a majú pocit, že sa nepoučila ani z tej druhej, že pripravenosť na jeseň je nulová. A pritom podnikatelia by najviac zo všetkého potrebovali vedieť, aký bude plán v prípade tretej vlny, aké budú jasné pravidlá fungovania. Ďalej očakávajú predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia zopakovala,“ dodala Magdaléna Koreny.